0 Π.Α.Ο.Κ. vs Ολυμπιακός(Προημιτελική φάση Κυπέλλου Ελλάδος 2010-11)

Προημιτελική φάση Κυπέλλου Ελλάδος 2010-11
3/2/2011
Γήπεδο Τούμπας (Θεσσαλονίκη)

Π.Α.Ο.Κ. vs Ολυμπιακός
                                   1 – 0
             57΄ Σαλπιγγίδης

       Σπουδαία πρόκριση του Π.Α.Ο.Κ. στους «4» του Κυπέλλου Ελλάδος ΟΠΑΠ μετά από την επικράτησή του με 1-0 απέναντι στον Ολυμπιακό! Το πρώτο παιχνίδι, στο Καραϊσκάκη, είχε λήξει 1-1 με το Δικέφαλο του Βορρά να έχει το προβάδισμα για την πρόκριση και στη ρεβάνς το επιβεβαίωσε πλήρως. Στην πλευρά των ερυθρολεύκων, άπαντες γνωρίζουν ότι με εμφανίσεις σαν αυτές μέχρι το 80ο λεπτό του αγώνα της Τούμπας δε μπορούν να διεκδικήσουν όχι απλά το Κύπελλο, αλλά και το Πρωτάθλημα. Παρ’ όλα αυτά, και αυτό το παιχνίδι στιγματίστηκε τόσο από την κακή διαιτησία του κ. Μάνταλου (σύνδεσμος Αθηνών), όσο και από επεισόδια ανάμεσα στους παίκτες και τους οπαδούς που βρέθηκαν τόσο μέσα στην (κεκλεισμένων των θυρών) Τούμπα, όσο και γύρω από αυτήν.
       Στο 1ο ημίχρονο, δεν είχαμε πολλές ευκαιρίες και ο Π.Α.Ο.Κ. κλείστηκε στην άμυνά του, θέλοντας αρχικά να διατηρήσει το 0 στην άμυνα και να κυνηγήσει το γκολ με αντεπιθέσεις. Ο ΟΣΦΠ από την πλευρά του, έκανε συνεχής επιθέσεις ζητώντας απεγνωσμένα το εκτός έδρας γκολ. Πάντως, η πρώτη μεγάλη ευκαιρία δεν άργησε να έρθει. Μόλις στο 2΄, ο Vierinha σούταρε με δύναμη από δεξιά και ο Νικοπολίδης, με τη βοήθεια του δοκαριού, έδιωξε σε κόρνερ. Ο ΟΣΦΠ, θέλησε να βγει μπροστά γρήγορα για να μην συνεχίσει να βρίσκεται στην επίθεση ο Π.Α.Ο.Κ. και υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα. Έτσι, στο 9΄ είχαμε και την πρώτη καλή ευκαιρία για τους ερυθρολεύκους. Ο Rommendahl, σέντραρε από δεξιά, με τον Mirallas (ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό, σύμφωνα και με την ίδια την Saint-Etienne στην οποία ανήκει) να μην πιάνει όπως θα ήθελε την κεφαλιά. Από ‘κει και πέρα, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, με τους γηπεδούχους να «θυσιάζουν» το καλό θέαμα για χάρη του αποτελέσματος και τους φιλοξενούμενους να μη μπορούν να απειλήσουν ιδιαίτερα, εκτός από κάποια μακρινά άστοχα σουτ. Έτσι, το 1ο ημίχρονο τέλειωσε δίχως τέρματα, με τον Π.Α.Ο.Κ. να κρατά στα χέρια του το αποτέλεσμα που θέλει και τον ΟΣΦΠ να κυνηγά με όλες του τις δυνάμεις το γκολ.
       Στο 2ο ημίχρονο, το σκηνικό δεν άλλαξε. Ο Π.Α.Ο.Κ. διατήρησε την εκπληκτική αμυντική του συνοχή και έβγαινε γρήγορα μπροστά στις αντεπιθέσεις, ενώ οι παίκτες του κ. Βαλβέρδε έβγαιναν κατά κύματα στην επίθεση, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Έτσι, με λίγες φάσεις να έχουν γίνει μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο, φτάσαμε στο 57΄. Η μπάλα έφτασε στην καρδιά της άμυνας των πρωταθλητών χειμώνα και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, αφού κοντρόλαρε άψογα με το στήθος, εκτέλεσε τον Αντώνη Νικοπολίδη. Πλέον, ο Π.Α.Ο.Κ. αυτό που έπρεπε να κάνει ήταν να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα και να περάσει πανηγυρικά στην επόμενη φάση. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΣΦΠ έπρεπε πάση θυσία να σκοράρει για να στείλει το ματς τουλάχιστον στην παράταση. Και όμως, και πάλι ο «Θρύλος» δεν κατάφερε να διασπάσει την άμυνα των γηπεδούχων, ενώ ούτε οι αλλαγές του κ. Βαλβέρδε βοήθησαν έτσι ώστε να αλλάξει το ρου του αγώνα. Μάλιστα, οι παίκτες του κ. Χάβου διαμαρτύρονται για τη φάση του 73ου λεπτού, όταν και ο Mirallas έκανε χέρι μέσα στην περιοχή με τον Αθηναίο διαιτητή να μη σφυρίζει την παράβαση. Όμως, και οι ερυθρόλευκοι έχουν παράπονα για το μη καταλογισμό ενός πέναλτι σε μαρκάρισμα πάνω στον Τοροσίδη. Ο Ολυμπιακός, που σε όλο το παιχνίδι έδειχνε να μη δίνει μεγάλη σημασία στο παιχνίδι, ξύπνησε από το 80΄ και μετά. Με συνεχής σέντρες στην περιοχή του Χαλκιά, κυνηγούσαν το γκολ που θα τους έδινε την ευκαιρία να διεκδικήσουν την πρόκριση στην παράταση. Στο 83΄ μάλιστα, ο Τοροσίδης από κοντά δεν κατάφερε να νικήσει τον Χαλκιά που απέκρουσε το δυνατό σουτ του διεθνή αμυντικού του ΟΣΦΠ. Και πάνω που γινόταν η ύστατη προσπάθεια για να ισοφαρίσει ο Ολυμπιακός, ο Mirallas, στο 85΄, χτύπησε στο πρόσωπο τον Ivic και αποβλήθηκε. Και εγένετο πανικός! Από τον πάγκο του ΟΣΦΠ άρχισαν να διαμαρτύρονται, ενώ οι λιγοστοί οπαδοί που βρέθηκαν στην Τούμπα με τις προσκλήσεις που είχαν προμηθευτεί άρχισαν να πετούν μπουκάλια, καφέδες, πέτρες κ.α. στον αποβληθέντα παίκτη των ερυθρολεύκων. Το παιχνίδι μετά από λίγο ξανάρχισε, με τον Ολυμπιακό να συνεχίζει να βρίσκεται στην επίθεση και τον Π.Α.Ο.Κ. να παίζει εξαιρετική άμυνα. Κι όμως. Στο 90΄, ο Ολυμπιακός έφτασε μια ανάσα από το γκολ. Ο Pantelic ήρθε σε επαφή τη μπάλα και της έδωσε τροχιά προς τα δίχτυα, με τον Χαλκιά όμως να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να αποκρούει δύσκολα.
       Ο κ. Μάνταλος, μετά από λίγο, σφύριξε τη λήξη του αγώνα και όλοι οι παίκτες του Π.Α.Ο.Κ. μπήκαν στο γήπεδο να πανηγυρίσουν την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου μετά από αρκετά χρόνια, αφήνοντας τον Ολυμπιακό εκτός διοργάνωσης. Πλέον, στον Π.Α.Ο.Κ. κοιτάνε τη δύσκολη συνέχεια που ακολουθεί τόσο στις εγχώριες διοργανώσεις (Πρωτάθλημα-επόμενη αγωνιστική με τον ΠΑΟ στην Τούμπα, Κύπελλο-ημιτελικά με την Α.Ε.Κ.), όσο και στο Europa League (φάση των «32») που θα βρει απέναντι του την Csska Moscow. Στην πλευρά της ομάδας του Πειραιά, όλοι στρέφονται στο Πρωτάθλημα (δε μπορούν να κάνουν κι αλλιώς, αφού αποτελεί το μοναδικό στόχο που τους απέμεινε) και το προσεχές παιχνίδι με την Skoda Ξάνθη στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Υ.Γ. Από τη στιγμή που και οι 2 ουσιαστικοί διεκδικητές του τίτλου του Πρωταθλητή, δηλαδή Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, βρίσκονται εκτός ημιτελικών Κυπέλλου Ελλάδος, φέτος θα έχουμε διαφορετικό Πρωταθλητή και Κυπελλούχο. Αυτό έχει να συμβεί από τη σεζόν 2006-07, όταν ο ΟΣΦΠ αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ελλάδος για 35η φορά και η Λάρισα Κυπελλούχος Ελλάδος για 2η φορά στην ιστορία της, νικώντας στον τελικό τον ΠΑΟ με 1-0. Αυτό ακόμα σημαίνει, ότι οι 2 τροπαιούχοι (δηλ. Πρωταθλητής και Κυπελλούχος) θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ένα ακόμα τρόπαιο. Αυτό του Super Cup Ελλάδος. Στην τελευταία διεξαγωγή αυτού του θεσμού, 2007, ο ΟΣΦΠ αντιμετώπισε τη Λάρισα της οποίας και επιβλήθηκε με 2-0.
Ο Ολυμπιακός έχει 4 κατακτήσεις του συγκεκριμένου τροπαίου (1980, 1987, 1992, 2007). Ο Παναθηναϊκός, έχει σηκώσει στα 103 χρόνια ιστορίας του 3 φορές το Ελληνικό Super Cup (1988, 1993, 1994)
Η Α.Ε.Κ., έχει προσθέσει στην πλούσια τροπαιοθήκη της 2 φορές το Υπερκύπελλο Ελλάδος(όπως λέγεται στα Ελληνικά) (1989, 1996).                              
   
      

  

 
Για την υπογραφή,
                                                                            Χ. Δεληνικόλας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε αν θέλετε να αφήσετε σχόλιο ως ανώνυμος ,χωρίς δηλαδή να φαίνεται το όνομα σας.Αν επιθυμείτε να φαίνεται το  όνομα σας τότε μπορείτε να επιλέξετε το όνομα/διεύθυνση url και απλώς να συμπληρώσετε το όνομα σας, αφήνοντας την διεύθυνση url κενή...