0 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ vs ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

       ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
vs
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
      
ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ…

       Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός…Η μητέρα των μαχών του Ελληνικού Ποδοσφαίρου… Το ντέρμπι των αιωνίων… Όπως και να το πει κανείς, δε θα μπορέσει με τίποτα να περιγράψει τα συναισθήματα τόσο των παικτών, όσο φυσικά και των οπαδών των δύο ομάδων για το ντέρμπι ανάμεσα σε ερυθρόλευκους και πράσινους.
Ο ΟΣΦΠ θα υποδεχθεί το μισητό του αντίπαλο ΠΑΟ, στο κατάμεστο γήπεδο Καραϊσκάκη από 33.000 και πλέον οπαδούς των ερυθρολεύκων. Μπορεί η διαφορά ασφαλείας των 7 βαθμών που έχουν πάρει από τους πράσινους, να τους δίνει τη δυνατότητα να είναι ευχαριστημένοι και με την ισοπαλία, παρ’ όλα αυτά η δίψα για τη νίκη στο ντέρμπι είναι τεράστια. Κυρίως, μετά την ήττα στο Ο.Α.Κ.Α, από την ομάδα του Νίκου Νιόπλια (τότε) με τα 2 γκολ του Cisse, και παρ’ ότι είχαν προηγηθεί με τον Kevin Mirallas.
Η ομάδα του Ολυμπιακού, πέρυσι τερμάτισε πίσω από τον Πρωταθλητή και Κυπελλούχο Παναθηναϊκό, ενώ μετά τη διαδικασία των play-off τερμάτισε στην 5η θέση. Αυτή η κακή θέση της ομάδας του Πειραιά, έφερε μια τεράστια αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ. Ο επί πάρα πολλά χρόνια πρόεδρος και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης αποχώρησε, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας. Όμως, μετά από ενάμιση μήνα, αναγκάστηκε να απολύσει τον κ. Λίνεν και να προσλάβει τον κ. Βαλβέρδε, που πριν 2 χρόνια είχε χαρίσει τα πρωτεία στην ομάδα. Ο αποκλεισμός από την Μακάμπι, ανάγκασε την ομάδα να στρέψει της βλέψεις της στις εγχώριες διοργανώσεις. Παρά το κακό ξεκίνημα (Ηρακλής-ΟΣΦΠ 2-1), οι παίκτες του Ολυμπιακού απέδωσαν εξαιρετικό ποδόσφαιρο με «πρώτα βιολιά» τους νέους στην ομάδα: Mirallas, Riera, Fuster, Pantelic και Ibagazza, αλλά και τους παλιότερους: Τοροσίδη, Αβραάμ, Melberg, Raul Bravo και τον πιτσιρικά Φετφατζίδη. Ο (άτυπος) τίτλος του Πρωταθλητή χειμώνα, ήρθε όπως ήταν λογικό, με μοναδικές παραφωνίες στον πρώτο γύρο τις ήττες από ΠΑΟ και Α.Ε.Κ. Παρ’ ότι ο ΟΣΦΠ έδειχνε να έχει πλήρες ρόστερ και κυρίως να είναι γεμάτος από επιθετικούς (και μάλιστα υψηλού επιπέδου), απέκτησε και τον Djebbour που έφυγε από την Α.Ε.Κ. Πλέον, όλοι στο λιμάνι ζουν και αναπνέουν για το ντέρμπι της χρονιάς, καθώς άπαντες γνωρίζουν ότι το Πρωτάθλημα είναι ο μόνος στόχος που απέμεινε στην ομάδα, μετά και από τον αποκλεισμό στο Κύπελλο Ελλάδος από τον Π.Α.Ο.Κ. Η ψυχολογία των Πειραιωτών βρίσκεται στο ζενίθ, μετά και από το νικηφόρο πέρασμα από το Χαριλάου απέναντι στον Άρη. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε αν θα πάρουν την 23η εντός έδρας νίκη τους σε ντέρμπι με αντίπαλο τον ΠΑΟ και ταυτόχρονα να κλειδώσουν τον 67ο επίσημο τίτλο στην ιστορία της ομάδας στο ποδόσφαιρο (37 Πρωταθλήματα, 24 Κύπελλα, 4 Super Cup Ελλάδος, 1Βαλκανικό Κύπελλο).
       Στην απέναντι πλευρά, ο Παναθηναϊκός, γνωρίζει ότι για να έχει ελπίδες για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος, πρέπει να βγει νικητής από το Καραϊσκάκη στο ματς της 19ης Φεβρουαρίου. Με οδηγό της πολύ καλές εμφανίσεις απέναντι σε Α.Ε.Κ. (Πρωτάθλημα και Κύπελλο) και Π.Α.Ο.Κ., θέλει να νικήσει και τον Ολυμπιακό και να μειώσει τη διαφορά στους 4 βαθμούς.
Η φετινή χρονιά του ΠΑΟ ξεκίνησε με στόχο το νταμπλ, αλλά και μια καλή πορεία στο Champions League. Παρ’ όλα αυτά, ο ΠΑΟ είχε αντιστρόφως ανάλογη πορεία από την περσινή. Στραβοπάτημα στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος (ΠΑΟ-Ξάνθη 1-1), κακές εμφανίσεις στο Ch. League, ενώ παρουσιάστηκαν ταυτόχρονα έντονες αμφισβητήσεις για τον προπονητή και τους παίκτες, αλλά και δοικητικά προβλήματα. Η νίκη στο ντέρμπι αιωνίων στις 30/10/2010 φάνηκε να ηρεμεί τα πράγματα, κάτι το οποίο όμως φάνηκε πως δεν ήταν αλήθεια. Η ισοπαλία με τη Λάρισα στο Ο.Α.Κ.Α., σε συνδυασμό με την κακή εμφάνιση της ομάδας, έφερε και την οριστική ρήξη με τον κ. Νιόπλια. Στον πάγκο της ομάδας κάθισε ο Ζ. Φερέιρα, που ανέλαβε το δύσκολο έργο να βοηθήσει τον ΠΑΟ να φτάσει στη διατήρηση του τίτλου του Πρωταθλητή. Πάντως, ο νέος προπονητής του ΠΑΟ ήξερε ότι δε χρειαζόταν να ανησυχεί για την επίθεση της ομάδας, μιας και ο Cisse συνέχισε την εκπληκτική περσινή του χρονιά και με πολύ σημαντικά γκολ έφερε τον Παναθηναϊκό να κυνηγά το 21ο του Πρωτάθλημα και τον 41ο επίσημο τίτλο του(20 Πρωταθλήματα, 17 Κύπελλα Ελλάδος, 3 Super Cup Ελλάδος) σε ένα ματς ουσιαστικά. Σε αυτό του γηπέδου Καραϊσκάκη. Από τη στιγμή μάλιστα, που οι πράσινοι αποκλείστηκαν από την Α.Ε.Κ. στο Κύπελλο, ο τίτλος του Πρωταθλητή αποτελεί το μόνο δρόμο έτσι ώστε η ομάδα να σώσει τη χρονιά…                   
Φυσικά, όλα αυτά είναι θεωρητικά και έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Γιατί όταν ο διαιτητής (κ. Καλόπουλος), σφυρίξει την έναρξη του αγώνα τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, είναι να παρακολουθήσουμε το παιχνίδι, να γελάσουμε, να φωνάξουμε, μα πάνω απ’ όλα να το απολαύσουμε. Γιατί, απλά δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι. Είναι ΤΟ παιχνίδι…

Υ.Γ. Ο Ολυμπιακός, από καταβολής Α΄ Εθνικής, έχει νικήσει ως γηπεδούχος τον ΠΑΟ 22 φορές, με τους πράσινους να έχουν φύγει νικητές από την έδρα του αιώνιου αντιπάλου 11 φορές. 18 αγώνες έχουν λήξει χωρίς νικητή.
Τα γκολ: Ολυμπιακός 65 – Παναθηναϊκός 49  

Η μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στον Παναθηναϊκό έλαβε χώρα στις 26/2/1967, όταν οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 4-0, χάρις στα γκολ των Βασιλείου (17΄) και του Σιδέρη (πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΟΣΦΠ και 4ος στην ιστορία της Α΄ Εθνικής με 224 γκολ) που πέτυχε χατ-τρικ σκοράροντας στο 21΄, στο 37΄ και ολοκλήρωσε αυτό το θρίαμβο στο 62΄. Ανάλογη επιτυχία αποτελεί και το 4-0 στις 16/1/2008 για τη φάση των ‘16’ του Κυπέλλου Ελλάδος, με τα γκολ των Lua Lua (6΄), Τοροσίδη (63΄), Kovacevic (65΄) και Nunez(81΄). Αντίστοιχα, για τους πράσινους, μεγαλύτερη νίκη αποτελεί το 1-4 και μάλιστα το έχουν πετύχει 2 φορές. Πρώτη φορά, στις 24/7/1960 ο ΟΣΦΠ έκανε το λάθος να προηγηθεί με τον Παπάζογλου στο 15΄. Ο ΠΑΟ ισοφάρισε με τον Παπαεμμανουήλ στο 29΄, ενώ πήγε στα αποδυτήρια με το σκορ υπέρ του, χάρις σε ένα αυτογκόλ του παίκτη του ΟΣΦΠ Λαιμού. Ο Παπαεμμανουήλ, όμως, ήταν αποφασισμένος να γράψει τη δική του ραψωδία σε αυτήν την τεράστια νίκη των πρασίνων. Πέτυχε ακόμα 2 γκολ (71΄ με πέναλτι και 83΄), σημειώνοντας χατ-τρικ και δίνοντας στην ομάδα του μια μεγάλη νίκη. Με το ίδιο σκορ έληξε και η αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου του 1987. Ο Παναθηναϊκός, μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και άνοιξε το σκορ στο 13΄ με τον Γεωργαμλή. Οι ερυθρόλευκοι ισοφάρισαν γρήγορα, στο 22΄, με γκολ του Ζελίδη, όμως ο Βλάχος στο 42΄ έδωσε εκ νέου προβάδισμα στους φιλοξενούμενους. Με το ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου (46΄), ο Δημήτρης Σαραβάκος πέτυχε το 3ο γκολ των πρασίνων και ο Βλάχος και πάλι στο 88΄, έδωσε διαστάσεις θριάμβου στο σκορ.            
         
Για την υπογραφή
Χ. Δεληνικόλας  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε αν θέλετε να αφήσετε σχόλιο ως ανώνυμος ,χωρίς δηλαδή να φαίνεται το όνομα σας.Αν επιθυμείτε να φαίνεται το  όνομα σας τότε μπορείτε να επιλέξετε το όνομα/διεύθυνση url και απλώς να συμπληρώσετε το όνομα σας, αφήνοντας την διεύθυνση url κενή...