0 69 εκατομμύρια για ένα βάζο;


Eνα βάζο και ειδικά κινέζικο το πολύ να κάνει 50 ευρώ. Όχι όμως το συγκεκριμένο που πωλήθηκε 69 εκατομμύρια δολάρια παρακαλώ!Ενα κινεζικό βάζο με μεγάλη ιστορία, φτιαγμένο μέσα στη δεκαετία του 1740, που βρέθηκε στο "ξεκαθάρισμα" που έγινε στους χώρους κατοικίας σε ένα προάστιο στο Λονδίνο, συγκέντρωσε 43 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή 69 εκατομμύρια δολάρια, στον πλειστηριασμό που έγινε χθες Πέμπτη βράδυ στο Λονδίνο--τίμημα που εκτιμάται πως φθάνει 40 φορές πάνω στην αξία του βάζου.

"Για ασιατική τέχνη, έχουμε εδώ ένα ρεκόρ", σχολίασε η κυρία Ελεν Πόρτερ μιλώντας στο Ρόιτερ, του οίκου Μπένμπριτζ στο δυτικό Λονδίνο.

Ο αγοραστής, που τα στοιχεία του δεν είναι γνωστά, κατοικεί όμως στο Πεκίνο, θα πρέπει να καταβάλει κι ένα "εξτρά" 20%, σε φόρους, για να αποκτήσει οριστικά το βάζο.

Πράγματι, Κινέζοι αγοραστές πληρώνουν ακριβά ποσά, τελευταία, γιά να αποκτήσουν ωραία αντικείμενα, που ανήκουν στην πολιτιστική τους "κληρονομιά".

Πώς ακριβώς έφθασε, τελικά, στο Λονδίνο το βάζο, ύψους 16 ιντσών, παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο...Υπάρχουν, μόνον, πληροφορίες ότι αυτό έγινε στη διάρκεια της 10ετίας του 1930...

Τον Οκτώβριο φέτος, στους "Σόθμπι'ς", ένα άλλο κινεζικό βάζο της εποχής της δυναστείας Κουΐνγκ, "έπιασε" κοντά στα 33 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στο Χονγκ Κονγκ παμπάλαια κινεζικά κοσμήματα, άλλα είδη τέχνης και διάφορα ρολόγια κατάφεραν να συγκεντρώσουν άλλα 400 εκατομμύρια δολάρια, συνολικώς.

Πηγή :www.newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε αν θέλετε να αφήσετε σχόλιο ως ανώνυμος ,χωρίς δηλαδή να φαίνεται το όνομα σας.Αν επιθυμείτε να φαίνεται το  όνομα σας τότε μπορείτε να επιλέξετε το όνομα/διεύθυνση url και απλώς να συμπληρώσετε το όνομα σας, αφήνοντας την διεύθυνση url κενή...