0 Αποσύρεται απο την ενεργό δράση ο Shaquille


Ο Shaquille O’Neal αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Πρώτα όμως φρόντισε να σημαδέψει το πρωτάθλημα όσο λίγοι.

Την πρώτη μέρα του καλοκαιριού ο O’Neal αποφάσισε να φέρει φθινόπωρο στο ΝΒΑ. Ο τελευταίος πραγματικός γλεντζές του πρωταθλήματος, ο γηραιότερος παίκτης της λίγκας την φετινή σεζόν (39 χρόνων) αποφάσισε να εγκαταλείψει τα παρκέ αφήνοντας ένα τεράστιο κενό. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ο Shaq ποτέ ήταν πάντα αυθόρμητος όσο αγωνιζόταν και ποτέ δεν κρυβόταν. Όταν εξάλλου είσαι 14 χρονών και έχεις ύψος 2.04 μέτρα και να θες να κρυφτείς δεν γίνεται! Από μικρό παιδί φαινόταν ότι θα γινόταν κάτι ξεχωριστό και φυσικά τις προσδοκίες σχεδόν με την είσοδό του στο ΝΒΑ.




Τα πρώτα χρόνια στο Orlando



Ηταν το μακρινό 1992 όταν οι Orlando Magic διάλεγαν έναν τύπο ηλικίας 20 ετών με ύψος 2.14 μ. στο νούμερο ένα του ντραφτ. Το όνομά του ήταν Shaquille O’Neal και έμοιαζε έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο. Αργότερα θα τα κατάφερνε. Όχι όμως με τη φανέλα των Magic.

Οντας μία νεοσύστατη ομάδα το Orlando ήθελε έναν παίκτη να χτίσει γύρω του. Και αυτός ο τύπος θα ήταν ο Shaq. Ο νεαρός τότε σέντερ ήταν άγουρος ακόμα σκοράροντας κυρίως με καρφώματα, ενίοτε διαλύοντα και τα καλάθια! Την σεζόν 1994/95 έφτασε για πρώτη φορά στην καριέρα του σε τελικούς ΝΒΑ, ωστόσο ακόμα δεν ήταν έτοιμος για την υπέρβαση. Κόντρα στον Hakeem Olajuwon o Shaq πήρε δωρεάν μαθήματα για το πώς παίζεται η θέση του σέντερ βλέποντας τους Houston Rockets να σκουπίζουν τους Magic και με 4-0 νίκες να παίρνουν το πρωτάθλημα. Η επόμενη σεζόν θα ήταν και η τελευταία του στο Orlando, αφού μετά ήρθε η πρόκληση των Lakers.



Ο απόλυτος σταρ στο Hollywood


Νιώθοντας όπως δήλωσε σαν «μεγάλο ψάρι σε μία ξεραμένη λίμνη» ο O’Neal πήρε τα 121 εκατομμύρια δολάρια που του πρόσφεραν για εφταετές συμβόλαιο οι Lakers και… άλλαξε παραλία! Εκεί ξεκίνησε και η πραγματική του άνοδος. Δεν ήρθαν βέβαια όλα εύκολα.

Τις τρεις πρώτες του σεζόν σαν «Λιμνάνθρωπος» ο Shaq ήταν άτυχος, αφού διάφοροι τραυματισμοί δεν τον άφησαν να δείξει τον πραγματικό του εαυτό. Παρόλα αυτά στα μέσα της πρώτης του σεζόν στο L.A μπήκε στη λίστα με τους 50 καλύτερους παίκτες όλων των εποχών στην ιστορία του ΝΒΑ.

Από την σεζόν 1999-2000 και έπειτα πάντως ξεκίνησε η μίνι-δυναστεία των Lakers. Η έλευση του Phil Jackson στον πάγκο της ομάδας και η περίφημη Τριγωνική επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να μπορέσει ο Shaq και ο νεαρός τότε Kobe Bryant να αναπτύξουν στο μέγιστο το ταλέντο τους. Και με τους δύο σταρ να κυριαρχούν οι Lakers μπόρεσαν να κατακτήσουν τρία σερί πρωταθλήματα (2000-2002) με τον Shaq να αναδεικνύεται MVP των τελικών και τις τρεις χρονιές.

Σταδιακά όμως τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή. Οι σχέσεις του O’Neal με τον Kobe ήταν επιεικώς… τραγικές, κάτι που φαινόταν στο παρκέ. Αποκορύφωμα ήταν η σεζόν 2003/04 όπου με τους δύο σταρ σχεδόν να μη μιλιούνται οι Lakers έφτασαν μέχρι τους τελικούς όπου έχασαν εύκολα με 4-1 από τους Pistons. Ηταν πλέον ξεκάθαρο ότι το Los Angeles δεν τους χώραγε και τους δύο. Και όταν ο Kobe έθεσε το δίλημμα «ή ο χοντρός ή εγώ» οι Lakers πήραν την απόφαση να στείλουν αμέσως τον O’Neal στο Miami για να ικανοποιήσουν τον έτερο σταρ τους.



Και πάλι πρωταθλητής!

Τη μέρα που παρουσιάστηκε ο Shaquille στο Miami έδειξε αμέσως τις προθέσεις του: «Θα πάρουμε ένα πρωτάθλημα όσο είμαι εδώ» δήλωσε δίνοντας τον λόγο του στους φίλους της νέας του ομαδας. Την πρώτη του χρονιά (2004/05) δεν τα κατάφερε αφού αποκλείστηκε στους τελικούς της Ανατολής από τους Pistons. Έναν χρόνο αργότερα όμως μπόρεσε παρέα με τον Dwyane Wade να κάνει πράξη τα λεγόμενά του.

Η σεζόν 2005/06 ξεκίνησε άσχημα αλλά ολοκληρώθηκε τέλεια για τον Shaq. Στην κανονική περίοδο έχασε τους… συνήθεις 20 αγώνες του, ωστόσο στα πλέι-οφ ήταν υγιής. Εκεί βέβαια έκανε χώρο στον Wade για να αναδείξει το ταλέντο του. Ο Flash ήταν ο ηγέτης των Heat στα πλέι-οφ του 2006 και φυσικά στους τελικούς του ΝΒΑ όπου οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με 4-2 νίκες κόντρα στους Mavericks. Ο 34χρονος όμως τότε σέντερ ήταν η ώριμη νότα της ομάδας συμβάλλοντας σημαντικά στο τέταρτο και τελευταίο όπως αποδείχτηκε πρωτάθλημα της καριέρας του. Από εκεί και πέρα ο χρόνος άρχισε σιγά-σιγά να τον φτάνει.

Από την σεζόν 2006/07 και μετά ξεκίνησε η φυσιολογική φθορά του σπουδαίου σέντερ. Οι τραυματισμοί άρχισαν να ταλαιπωρούν τον απόφοιτο του κολεγίου του LSU, ο οποίος την σεζόν 2006/07 αγωνίστηκε μόλις σε 40 αγώνες στην κανονική περίοδο. Βλέποντας οι Heat τα νέα δεδομένα αποφάσισαν να τον ξεφορτωθούν στέλνοντάς τον στα μέσα της σεζόν 2007/08 στο Phoenix που έψαχνε για έναν σέντερ.



Οι Suns, οι Cavs και οι Celtics

Στα πρώτα 16 χρόνια της καριέρας του ο Shaq αγωνίστηκε μόλις σε τρεις ομάδες. Άλλες τόσες φανέλες όμως άλλαξε τις τρεις τελευταίες του σεζόν στο ΝΒΑ.

Πρώτος σταθμός της… νέας ζωής του O’Neal ήταν οι Suns. Βλέποντας τον ήλιο του Phoenix o “Diesel” ξανάνιωσε πραγματοποιώντας την τελευταία του σπουδαία σεζόν έχοντας 17.8 πόντους μέσο όρο την σεζόν 2008/09. Οι Suns όμως ήθελαν να επανέλθουν στο γρήγορο στυλ παιχνιδιού τους και η παρουσία του θηριώδους σέντερ τους εμπόδιζε. Μία ωραία πρωία λοιπόν τον έστειλαν στο Cleveland του Lebron James για… ψίχουλα (Sasha Pavlovic, Ben Wallace και ένα ντραφτ πικ δεύτερου γύρου).

Στους Cavs όμως ο 38χρονος τότε σέντερ δεν μπόρεσε ποτέ να ξεχωρίσει. Οι τραυματισμοί δεν τον άφησαν για άλλη μία φορά σε ησυχία με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει την χειρότερη σεζόν της καριέρας του (12 πόντοι, 6.7 ριμπάουντ μέσο όρο σε συνολικά 53 αγώνες), μέχρι την φετινή τουλάχιστον, όπου υπέγραψε συμβόλαιο με τους Celtics.

Η φετινή σεζόν, η τελευταία στην καριέρα του ήταν κατά δήλωσή του και η χειρότερη της καριέρας του. Οι ενοχλήσεις στον αχίλλειο τένοντα του δεξιού του ποδιού δεν τον άφησαν να προσφέρει ποτέ αυτά που ήθελε. Όταν ήταν βέβαια στο παρκέ οι Celtics πετούσαν. Το θέμα όμως είναι ότι βρέθηκε μέσα στο γήπεδο μόλις για 37 αγώνες.

Μετά λοιπόν από μία πραγματικά κουραστική σεζόν, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο, πήρε την απόφασή του: Μπάσκετ τέλος. Έτσι απλά. Με ένα βιντεάκι διάρκειας 10 δευτερολέπτων.



O “Diesel” με αριθμούς



292.198.327: Τα λεφτά που εισέπραξε ο Shaq βάσει των συμβολαίων που υπέγραψε στην 19ετη καριέρα του. Σε όλα αυτά δεν υπολογίζοντα τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έβγαλε από χορηγούς, ταινίες και τέσσερις μουσικούς δίσκους που έβγαλε.

28.596: Οι πόντοι που σημείωσε στην καριέρα του στην κανονική περίοδο. Αυτή τη στιγμή είναι ο πέμπτος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ.

13.099: Τα συνολικά του ριμπάουντ στην καριέρα του στο ΝΒΑ.

5.317: Οι βολές που έστειλε στο… σίδερο, στο ταμπλό και γενικά… εκτός στόχου κατά την διάρκεια της καριέρας του. Είναι ο άνθρωπος με τις περισσότερες άστοχες βολές στην ιστορία του ΝΒΑ.

58.2%: Το ποσοστό του στα σουτ εντός πεδιάς κατά την διάρκεια της καριέρας του στο ΝΒΑ. Εϊναι δεύτερος σε αυτόν τον τομέα στην ιστορία του ΝΒΑ πίσω μόνο από τον Artis Gilmore.

19: Οι σεζόν που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ

17: Οι χρονιές που συνέχισε το ταξίδι του και στα πλέι-οφ. Μόνο τις σεζόν 1992/93 και 2008/09 είδε την postseason από τον καναπέ.

15: Οι παρουσίες του σε All-Star Game του ΝΒΑ

8: Οι παρουσίες του στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος. Εχει ακόμα 5 παρουσίες στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα και τέσσερις στην τρίτη καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος.

4: Τα πρωταθλήματα που κατέκτησε στο ΝΒΑ. Τρία με την φανέλα των Lakers και ένα με την φανέλα των Heat.

3: Οι τίτλοι του MVP των τελικών, αλλά και οι τίτλοι του MVP του All Star Game που κέρδισε στην καριέρα του. Την σεζόν 1999/2000 μάλιστα έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που κατέκτησε την ίδια σεζόν τον τίτλο του MVP στην κανονική περίοδο, τον τίτλο του MVP των τελικών αλλά και αυτόν του MVP του All Star Game!

2: Οι φορές που αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (1994/95 και 1999/2000)

1: Μία παρουσία σε Ολυμπιακούς είχε ο “Diesel” με τις ΗΠΑ κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο το 1996, με τους αγώνες να γίνονται στην Ατλάντα. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καναδά.

http://nba.sport24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε αν θέλετε να αφήσετε σχόλιο ως ανώνυμος ,χωρίς δηλαδή να φαίνεται το όνομα σας.Αν επιθυμείτε να φαίνεται το  όνομα σας τότε μπορείτε να επιλέξετε το όνομα/διεύθυνση url και απλώς να συμπληρώσετε το όνομα σας, αφήνοντας την διεύθυνση url κενή...