0 Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος 2010-11


ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ 2010-11

Α.Ε.Κ.
vs
Ατρόμητος Αθηνών

        Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος πλησιάζει και άπαντες στα 2 στρατόπεδα των 2 αντιπάλων ζουν και αναπνέουν για αυτόν τον αγώνα. Η Α.Ε.Κ. (που ιδρύθηκε το 1924) θα αγωνιστεί για 19η φορά στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, ενώ ο Ατρόμητος Αθηνών (ιδρύθηκε το 1923) για 1η.
        Όσον αφορά τους κιτρινόμαυρους, ο αγώνας αυτός είναι όλη η χρονιά. Μετά από την απώλεια του Πρωταθλήματος και την γενικά κακή εικόνα στο θεσμό αυτό, η κατάκτηση ενός τροπαίου, συνδυαζόμενου με την 2η θέση στα play-off, μπορεί να απαλύνει λίγο τη στενοχώρια λόγω της έλλειψης τροπαίων τα τελευταία 9 χρόνια. Η Ένωση ξεκίνησε με αρκετές φιλοδοξίες τη φετινή χρονιά (παρ’ ότι τα χρήματα που ήταν διαθέσιμα δεν ήταν πολλά). Κάνοντας μεταγραφές ουσίας, όπως οι Λυμπερόπουλος και Δέλλας, με την υπέρβαση της αγοράς του Papa Bouba Diop και με τον Dusan Bayevic στη θέση του προπονητή, οι φίλοι της Α.Ε.Κ. έβλεπαν μια ομάδα που μπορούσε να πρωταγωνιστήσει τη φετινή χρονιά. Όμως, οι πρώτες 4 αγωνιστικές ανάγκασαν τον Σερβοέλληνα τεχνικό να παραιτηθεί (κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε κάνει σύμφωνα με πολλούς από τον Αύγουστο, όταν και του έγινε επίθεση από μερίδα οπαδών της Α.Ε.Κ.). Η διοίκηση πρόσλαβε στη θέση του τον Ισπανό Manolo Himenez και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν. Η Α.Ε.Κ. με 2 νίκες στα ντέρμπι με τον Άρη και τον ΠΑΟ μπήκε και πάλι για τα καλά στη μάχη του Πρωταθλήματος. Παρ’ όλα αυτά, ο Δικέφαλος δεν κατάφερε και πάλι να συνεχίσει νικηφόρα. Το πρόβλημα των κακών εμφανίσεων συνεχίστηκε και σε κάθε αγώνα η ομάδα εμφανιζόταν διαφορετική. Το τέλος του πρώτου γύρου βρήκε τους κιτρινόμαυρους στην τέταρτη θέση του Πρωταθλήματος, μακριά από τον πρωτοπόρο ΟΣΦΠ (13 βαθμοί διαφορά), εκτός της φάσης των «32» του Europa League (3η θέση στον όμιλο) και με μοναδικό στόχο το Κύπελλο Ελλάδος. Ο δεύτερος γύρος του Πρωταθλήματος δεν ήταν πολύ διαφορετικός από τον πρώτο. Και πάλι με εμφανίσεις που χαρακτηρίστηκαν «μια του ύψους μια του βάθους», και πάλι με μια ομάδα που τη μία αγωνιστική έδειχνε να την αδικεί ακόμα και η τρίτη θέση του Πρωταθλήματος και την επόμενη αγωνιστική να αναγκάζει τους πάντες να αμφιβάλλουν αν αξίζει να μπει στα play-off. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νίκη με 3-0 μέσα στην Τρίπολη επί του τοπικού Αστέρα την 18η αγωνιστική και η συντριβή με 4-0 εντός έδρας την αμέσως επόμενη αγωνιστική από τον Ολυμπιακό Βόλο στο Ο.Α.Κ.Α. Η ομάδα έδειξε προς το τέλος της χρονιάς να βρίσκει τα πατήματά της. Οι νίκες επί του ΠΑΟΚ με 4-0 και της Καβάλας με 1-0, καθώς και η πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου έδειχναν ότι πλέον το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Όμως, κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ. Την 27η αγωνιστική η ομάδα θα πάει στον Πειραιά να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό. Τα 6 γκολ(!) που δέχθηκε η Α.Ε.Κ. στον αγώνα αυτό ανάγκασαν τους φίλους της ομάδας να  προβούν σε ακραίες ενέργειες και σε συνδυασμό με το οικονομικό πρόβλημα και τη μη αδειοδότηση για την επόμενη αγωνιστική περίοδο δημιούργησαν ένα ζοφερό σκηνικό στον ιστορικό αυτό σύλλογο. Όλα αυτά όμως, ξεπεράστηκαν και πλέον όλοι ζουν και αναπνέουν για τον Τελικό της 30ης Απριλίου απέναντι στον Ατρόμητο καθώς και για τα play-off.
Η πορεία της ομάδας στο Κύπελλο:
Φάση των «32»: Πανθρακικός – Α.Ε.Κ. 1-5
Φάση των «16»: Λάρισα – Α.Ε.Κ. 0-4
Φάση των «8»: ΠΑΟ – Α.Ε.Κ. 0-2 , Α.Ε.Κ. – ΠΑΟ 2-3
Φάση των «4»: Α.Ε.Κ. – ΠΑΟΚ 0-0 , ΠΑΟΚ – Α.Ε.Κ. 0-1

        Στο στρατόπεδο του Ατρόμητου, όλοι βλέπουν τον αγώνα αυτό ως μια μεγάλη πρόκληση και ως την μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του συλλόγου (μέχρι την επόμενη φυσικά). Το κακό ξεκίνημα στο Πρωτάθλημα ανάγκασε τους ανθρώπους της ομάδας να σταματήσουν να σκέφτονται την είσοδο στα play-off. Με τον Γιώργο Δώνη σε πολύ δύσκολη θέση, η ομάδα κατάφερε να ανακάμψει και με ένα πολύ καλό τελείωμα στον 1ο γύρο ανέβηκε αρκετά ψηλά στη βαθμολογία, φέρνοντας και πάλι χαμόγελα στο Περιστέρι. Η ομάδα του κ. Σπανού (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος) παρά τον γενικά κακό 2ο γύρο κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία και να τερματίσει στην 12η θέση με 34 βαθμούς. Η παρουσία και μόνο της ομάδας στον Τελικό του Κυπέλλου αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία, την οποία όμως αξίζει με βάση την πορεία της στο θεσμό αυτό. Σε περίπτωση κατάκτησης του Τροπαίου, ο Ατρόμητος θα βγει και στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα θα πάρει μέρος και σε έναν ακόμα τελικό. Αυτόν του Super Cup Ελλάδος, απέναντι στον Πρωταθλητή Ελλάδος Ολυμπιακό. Για να μάθουμε το ποιος θα είναι ο αντίπαλος των Πρωταθλητών, απλά πρέπει να περιμένουμε μέχρι της 20:30 του Σαββάτου 30 Απριλίου 2011…
       Η πορεία της ομάδας στο Κύπελλο:
Φάση των «32»: Αναγέννηση Γιαννιτσών – Ατρόμητος Αθ. 1-3
Φάση των «16»: Ατρόμητος Αθ. – Καβάλα 1-0
Φάση των «8»: Ατρόμητος Αθ. – Διαγόρας Ρόδου 2-0, Διαγόρας Ρόδου – Ατρόμητος Αθ. 0-1
Φάση των «4»: Ατρόμητος Αθ. – Ολυμπιακός Βόλου 2-1,
Ολυμπιακός Βόλου – Ατρόμητος Αθ. 0-0


Κατακτήσεις Κυπέλλων Α.Ε.Κ.:
1932      Α.Ε.Κ. – Άρης 5-3
1939      Α.Ε.Κ. – ΠΑΟΚ 2-1
1949      Α.Ε.Κ. – ΠΑΟ 0-0 [διακόπηκε λόγω…σκότους(!)],
               Α.Ε.Κ. – ΠΑΟ 2-1
1950      Α.Ε.Κ. – Άρης 4-0
1956      Α.Ε.Κ. – Ολυμπιακός 2-1
1964     Ο Τελικός δεν διεξήχθη, λόγω των πρωτοφανών για την εποχή επεισοδίων στον ημιτελικό ΠΑΟ-ΟΣΦΠ. Έτσι, το Τρόπαιο δόθηκε στην Α.Ε.Κ. που ήδη είχε προκριθεί στον Τελικό.
1966    Ο Τελικός δεν διεξήχθη, καθώς ο Προπονητής του Ολυμπιακού δεν θέλησε  ομάδα του να κατεβεί στον αγώνα, ισχυριζόμενος ότι ο αγώνας αυτός θα έκανε κακό στην ομάδα που προετοιμαζόταν για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης στο οποίο θα συμμετείχε. Έτσι η Α.Ε.Κ. που είχε ήδη περάσει στον Τελικό κατέκτησε το 7ο Κύπελλο Ελλάδος στην ιστορία της.
1978      Α.Ε.Κ. – ΠΑΟΚ 2-0
1983      Α.Ε.Κ. – ΠΑΟΚ 2-0
1996      Α.Ε.Κ. – Απόλλων Αθηνών 7-1
1997      Α.Ε.Κ. – ΠΑΟ 0-0, Πέναλτι 5-3
2000      Α.Ε.Κ. – Ιωνικός 3-0
2002      Α.Ε.Κ. – Ολυμπιακός 2-1
 Υ.Γ. 1. Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Τάσος Κάκος του Συνδέσμου Κέρκυρας. Ας ελπίσουμε να δούμε έναν αγώνα στον οποίο πρωταγωνιστές θα είναι οι παίκτες και όχι ο κ. Κάκος…
Υ.Γ. 2. Ούτε για δείγμα δεν υπάρχει εισιτήριο και στις 2 ομάδες! Μάλιστα, στην Α.Ε.Κ. εξάντλησαν και τα επιπλέον 2.500 εισιτήρια που πήραν μετά από τα 33.283 εισιτήρια που τελείωσαν μέσα σε 2 μέρες. Η Ένωση ζήτησε να ανοίξει άλλη μία από τις «νεκρές» θήρες κάτι το οποίο δεν είναι και τόσο εύκολο να συμβεί. Συναγερμός έχει σημάνει και στις τάξεις του Ατρομήτου, αφού οι φίλοι της ομάδας (απ’ ότι φαίνεται) θα εξαντλήσουν και αυτοί τα εισιτήρια που έχουν πάρει.   

Για την υπογραφή
Χ. Δεληνικόλας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε αν θέλετε να αφήσετε σχόλιο ως ανώνυμος ,χωρίς δηλαδή να φαίνεται το όνομα σας.Αν επιθυμείτε να φαίνεται το  όνομα σας τότε μπορείτε να επιλέξετε το όνομα/διεύθυνση url και απλώς να συμπληρώσετε το όνομα σας, αφήνοντας την διεύθυνση url κενή...